10 dni przed świętami wielkanocnymi w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie odbyła się 10. edycja konkursu „Wielkanoc po krakowsku”. Młodzież rywalizowała w czterech kategoriach: kucharz, piekarz, cukiernik i cukiernik u pracodawcy. Wśród sponsorów nagród – ze względu na patrona szkoły, św. Maksymiliana Marii Kolbego – znalazła się franciszkańska Fundacja Brat Słońce.
„Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie potrawy lub wyrobu związanego z Wielkanocą. Celem – pielęgnowanie tradycji Świąt Wielkiej Nocy, propagowanie sztuki kulinarnej i cukierniczej, rozbudzanie zamiłowania do zawodu oraz wyłanianie talentów wśród młodzieży” – tłumaczy Tadeusz Zarawski, dyrektor placówki.
Jak zapewniła nas młodzież, dzisiejsze zmagania konkursowe miały swoje odzwierciedlenie w słowach Julii Child, amerykańskiej kucharki i autorki wielu książek kulinarnych, która w swoich programach telewizyjnych powtarzała: „Ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszony i przede wszystkim miej z tego zabawę”.
Na koniec gali konkursowej organizatorzy zaprosili gości do świątecznego stołu słowami Césara Cháveza: „Jeśli chcesz poznać naprawdę dobrego przyjaciela, pójdź do jego domu i zjedz z nim kolację. Ludzie, którzy oddadzą ci swoje jedzenie, oddadzą ci również swoje serce”.
Laureatom konkursu nagrody ufundowali: Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Krakowska Kongregacja Kupiecka, Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników, franciszkańska Fundacja Brat Słońce, Auchan, Bidfood Farutex i Rada Rodziców.
Więcej o Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie można przeczytać na stronie: www.zsps.krakow.pl.